N-ČSD

Rozcestník

Kdo jsme?

Jsme skupina fandů-modelářů, kteří máme rádi měřítko 1:160. Ve spolku Zababov tvoříme sekci N-ČSD. Navazujeme na tradici sekce N-SCALE, která od svých prvních let nastavila kvalitou svých modulů laťku hodně vysoko. N-ko v Zababově bylo již u zrodu v roce 2001 a ve svých řadách máme nejstarší pamětníky, kteří tu jsou od roku 2006. Naše moduly můžete vidět na setkáních již od těchto pravěkých let modulovky – jsou to moduly vlečka ZZN Řepy, odbočka Na rozcestí, Pivovar Lobeč či skrytá 12-kolejná stanice Úvaly.

O sekci N-ČSD

Historie sekce se začala psát v roce 2016. Na začátku každé nové věci je nějaký impuls. Naším impulsem bylo odklon v původní sekci od tradičních hodnot sekce – přátelský duch, držení se standardů FREMO (DCC, ovladače), setrvání na tom, že chceme věrně modelovat v epoše III-IV s odpovídajícími vozidly ČSD (případně vozy z „přátelených“ republik dané doby) . Jezdíme podle drážních předpisů dané doby, tedy D2 a D3. Právě s důrazem na provoz regionálních tratích, které se řídí podle D3 předpisu. Nejčastějším tématem bývá přeprava zemědělských komodit.

Naše cíle

  • Stavba modulů ve velikosti 1:160 dle norem FREMO (mechanické a elektrické vlastnosti)
  • Provoz dle předpisů ČSD D2 a D3, epocha III-IV
  • Párkrát do roka se setkat a užít si provozu na modulovém kolejišti se všemi jeho výhodami
  • Provozovat vozidla modelově ztvárněná podle typických předloh ČSD daného modelovaného období  tedy epoch III/a až IV/b dle NEM801CZ
  • Pro samotný provoz připravovat reálný GVD umožňující modelovat skutečný provoz.
  • Spolupráce s tuzemskými i zahraničními kolegy, kteří se rovněž zabývají stavbou a provozem modulů