Bielsko Biała 2019

Typicky zelená vozidla PKP

Pár slov o pátém ročníku mezinárodního setkání kousek za našimi hranicemi. Jako vždy setkání na pohodu, trochu méně shonu a spěchu, o to více pohody. Obrovská hala s bezvadným přístupem („samochody w hali?“), jejíž potenciál jsme zatím za těch pět ročníků nedokázali vyčerpat. A samozřejmě všudypřítomná vůně kopru nezaměnitelně signalizující, že catering už dorazil. A nakonec skvělá pohostinnost polských kamarádů.

Bohužel, počáteční nadšení je pryč a trochu opadá zájem o setkání, a to je bezpochyby škoda. Letos to bylo ze strany Zababova ještě umocněno několika výjimkami. Někdo vylepšoval modelářskou klubovnu, někdo ženil syna, někdo musel pracovně nenadále do Mexika. A tak v hale zbylo hromada volného místa a nezaplnili jej ani kolegové s moduly H0.

Skoro letecký pohled do haly od Vojty.

Letos nám tedy chyběly stanice Bělá pod Bezdězem a Litice nad Orlicí. Tím byla tedy naše část layoutu o trochu provozně méně intenzivní. Na druhou stranu jsme měli nejdelší mezistaniční úseky. Ukazuje to ale, jak jsou traťové moduly důležité, bez nich by to prostě nebylo ono. Tím, že byla naše část layoutu méně provozně náročná, tak se dostalo ve větší míře užít si provozu v ostatních, zahraničních, částech layoutu.

Část od kolegů z Moduly Brno pak jasně ukázala jak krásné jsou moduly, které jsou dokončeny jednotným klubovým stylem. Brněnská lokálka do Hodonína byla bezpochyby nejhezčí pastvou pro oči. Z mnoha modulů přímo dýchá romantika. Navíc krásně dokazují, že perfektní modul nepotřebuje žádnou dominantu. Nemusí mít ani vysoký viadukt, ani tunel, ani nějakou zástavbu. Bohatě stačí, když modulu dominuje sama trať a dokonalé ztvárnění vegetace v okolí. Kromě vysokého estetického standardu moduly také bezvadně fungovaly technicky.

Část modulů brněnských kolegů. Opravdu není potřeba jiná dominanta než sama trať.

Naše moduly po stránce krajiny přeci jen letos trochu zaostávaly. Některé moduly nově zazelenaly, ale bohužel jejich technická kvalita zůstala odpovídající době jejich vzniku a to působilo provozní komplikace. Dvojkolejka se zatím vyvíjí technicky po stránce zab. zař.

Mezinárodní setkání nám pak ukázalo i mnoho nápadů jak stejnou věc dělat trochu jinak. Je dobré se těmito nápady inspirovat. Byť není zcela nutné je převzít přesně do detailu.

Teleskopické nohy pro moduly.
Trochu přerostlý návěstní opakovač. Ale zase se nikdo nemůže vymlouvat, že přehlédl…

Ačkoliv je setkání velice čerstvě za námi, již se rozbíhají přípravy na další ročník. Účast rozhodně stojí za to. Já se rozhodně na další těším.

Všechny (skoro) účastníky vyfotil opět Vojta

Další obsah spojený se setkáním

Foto Michal a Radek Hornychovi

Ostatní obsah

Reportáž regionální polské TV

Sebastian: Foto a video.